Junyent – Ardericó: el passeig cafre

Passeig molt exigent físicament i per navegació. Es necessita experiència, corda de 25m, menjar energètic, Gps i o mapa, etcètera. No t’hi fiquis si no coneixes a la muntanya, al/es company/es o a tu mateix/a! Unes 2-3 hores.

5. La bola de Junyent

5. La bola de Junyent

Segons hem pogut esbrinar, antigament existia un camí que connectava els habitants de Monclús, Ardericó i d’altres amb Junyent i des dallí a la Pobla de Lillet, sense haver de passar per la Collada d’Arderiu.

Aquest camí baixava pel Clot de la Llena, anava paral.lel al torrent i els Salts de Junyent, passant per la Bauma de Cosp i sortia a prop de Junyent.

A dia d’avui aquest camí està pràcticament perdut ja que no s’utilitza, degut sobretot a que els ponts que facilitaven el pas van desaparèixer amb les riuades de començament dels anys 80. Nosaltres hem intentat recuperar aquesta antiga via, i tot que hem aconseguit seguir la antiga traçada, hi ha llocs que anirem assenyalant on el pas és extremadament difícil, pels passos amb força pendent i al descobert que obliguen a rodejar el camí pel torrent. Amb poca aigua és relativament fàcil, tot i que el pas requereix anar molt amb compte –pedres relliscoses, no hi ha on agafar-se. També hi ha molts trams en què la traçada no existeix, i ha calgut obrir-nos pas enmig del bosc.

Estem convençuts de que antigament existia alguna mena de pont o passarel·la, ja que en diverses pedres s’observen petites marques que no semblen naturals i que indicarien aquesta existència de passarel·les per facilitar el camí.

Adjuntem en primer lloc un mapa del camí seguit (de Junyent a Ardericó), i tot seguit explicarem les anotacions.

mapa J-A

 

Junyent

8. Junyent

8. Junyent (a 200m de la pista practicable amb 4×4)

7. Les Piscines de Junyent. El camí és força fàcil, amb constants desviaments en direcció al torrent que ens porten a diferents piscines naturals que segurament la feien servir els antics pobladors de Junyent.

Piscina

7. Piscina de Junyent

6. Fins aquest punt el camí es pot seguir amb certa facilitat, i ens endinsem en una fageda d’una excepcional bellesa enmig de parets molt verticals.

Fageda Junyent1

6. Fageda Junyent1

Fageda Junyent2

6. Fageda Junyent2

Faig d'en Barral

6. Faig d’en Barral

 

 

 

 

 

5. no passarel.la

5. no passarel.la

 

5. Al Faig d’en Barral, podem seguir el camí que torna a enfilar-se però molt aviat ens trobarem amb el pas més complicat: el camí ens porta per una zona de roca nua, sense cap tipus de vegetació on poder-se subjectar, amb una considerable pendent i que en cas de caiguda no hi hauria res que ens aturés fins el fons del torrent, una caiguda d’uns 15 metres. Segurament existia alguna mena de passarel·la o pont per facilitar el pas.

5. La bola de Junyent

5. La bola de Junyent

Des del Faig d’en Barral podem amb una mica d’habilitat seguir pel fondo del torrent o optar per tornar a baixar quan ens trobem amb la roca abans descrita. Però aneu amb compte: el torrent és molt estret, enmig de parets de roca, que en cas de cabdal d’aigua faria gairebé impossible el pas per allí. El punt més crític per passar és la Bola de Junyent, volem instal·lar-hi una corda fixa. Nosaltres vam passar per sota un dia de poca aigua, i vam tornar enrere un altre dia de més aigua.

4 Fins aquí

4 Fins aquí

4. Passat la Bola hem de seguir pel fondo del torrent fins arribar a un punt on el torrent ja no ens deixa passar. Enllà busquem pujar a la dreta fins una cornisa de pedra que ens indica la direcció a seguir cap a la Bauma del Cosp.

 

3. Bauma de Cosp. Una bauma (o abric, o balma) és una obertura no gaire profunda en una paret de roca o en un vessant rocallós en la qual penetra la claror. Arribar fins aquí és força complicat, donat que no hi ha camít i ens hem d’obrir pas pel

3 baume de cosp

3 baume de cosp

sotabosc, molt frondós en aquesta banda. Estem en zona de força pendent. Si no ens enfilem prou tornem a trobar la placa que no ens deixava passar des de l’altre banda.

3 placaroca-nord

3 placaroca-nord

 

 

2 El Grau de Cosp, des de la Bauma seguim pujant entre el boix i uns pins fins trobar un grau d’uns 4m vertical on amb un petit malabarisme podem sortir del clot i per un sender força recognoscible seguir cap al pla de la Llena (1).

2 graudecosp

2 graudecosp mirant enrere

Seguint el torrent amunt, trobarem primer pistes i un altre clot amb un sender que s’hi enfila marcat amb uns pals rodons (fàcil, fàcil), que us deixa als prats de sota Ardericó. La traça marcada al mapa volta pel torrent d’Ardericó amunt, passa al costat de la font del Flamenc, es retroba amb l’antic camí ral i arriba a la pista principal a 200m del refugi.

La Tornada

Si vols sortir del refugi per fer el passeig o has de tornar al teu cotxe prop de Junyent, us recomanem pujar al Coll d’Arderiu, baixar per un sender marcat amb fites de pedra (direcció Arderiu, mapa) i seguir baixant fins Junyent.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s